Zprávy z letiště

31.12.2021

Ani letos nebylo silvestrovské počasí nic moc - opět pěkně fučelo, ale i tak se nás na rozloučení s uplynulým rokem pár sešlo. 
Bohužel se už nezúčastnil kolega a kamarád Jirka Pešek z Chrasti, který odešel navždy o dva dny dříve...

21.12.2021

 

1.12.2021

Upozornění pro členy Modelklubu Chrudim.
Členské příspěvky na rok 2022 je třeba poslat nejpozději do 26.12.2021 na účet 2301528131/2010. Částka 300,-Kč (mládež do 18 roků 200,-Kč).
Do "Zprávy pro příjemce" můžete dát svoje jméno a číslo licence.

24.10.2021

Včera někteří naši kolegové navštívili výstavu věnovanou legendárnímu modeláři a konstruktérovi Radoslavu Čížkovi u příležitosti 100 let od jeho narození v Kamenných Žehrovicích. Pár fotek je tady a další odkazy jsou zde na RC Manii.

10.10.2021

Vážení kolegové modeláři. Jelikož se čas nedá zastavit a léta nám všem přibývají, je třeba se zamyslet nad budoucností našeho modelářského letiště. Náčelník (a vůdčí osobnost bez něhož by toto letiště neexistovalo) usoudil, že je čas předat štafetu dál a rozhodl se skončit  se starostí zejména o neustálé sekání, které obstarával 20 let prakticky sám. A nebylo to jen sekání, ale i údržba a opravy sekačky, válcování a další činnosti nutné k zachování provozu letiště.

Pokud se nenajde řešení jak dále pokračovat, zaroste letiště travou, zmizí omezení vjezdu a to bude konec létání zejména pro majitele motorových modelů, ale výrazné zhoršení situace i pro větroňáře. Navíc je pravděpodobné, že by plochu rády provozovaly i jiné nemodelářské zájmové skupiny. 

Ono je to příjemné - zaplatit spíše symbolickou částku pokrývající tak akorát provozní náklady a jít si kdykoliv zalétat na perfektně upravenou plochu, ale ono se to samo neudělá! Naše generace sedmdesátníků (a starších) už to, ač nerada, nějak doklepe, ale co vy mladší? Prosím proto popřemýšlejte o možných variantách řešení, poraďte se různě mezi sebou, promluvte s p.Hančem či někým dalším a snad se nějaké řešení najde. Své názory můžete napsat i do oddílu Diskuze na tomto webu, nebo mně to pošlete na mail  ( modelari-zajecice@seznam.cz  ).

Dobrou zprávou je, že se rýsuje možnost uskladnění sekačky včetně převozového přívěsného vozíku u jednoho z našich kolegů.

Špatnou zprávou je, že se chystá (zejména díky EU) další radikální omezení leteckého modelářství ve prospěch provozu komerčních dronů. Ale to budeme řešit až to nastane, zatím nic jistého není.

Doufám, že na letišti ještě zažijeme mnoho příjemných let a letů.

Jirka Málek

 

9.10.2021

V tomto týdnu si Petr zalétal se svými dvěma turbínovými modely a se svým ultralightem nás navštívil kolega a vynikající modelář Zdeněk Ješina. ( Krátké video je tady). Na oboje to byla hezká podívaná.

12.9.2021

Jediným aktivním reprezentantem našeho spolku na Setkání modelářů na Dvořisku byl sám Náčelník.

9.9.2021

Pokud ještě někdo chcete klubové tričko (vypadá takhle a takhle - vyrábím osobně), tak se ozvěte (třeba mailem modelari-zajecice@seznam.cz). Budu objednávat fólii a trika. Jirka

16.8.2021

Tak máme za sebou další tradiční Soustředění, které letos proběhlo za hezkého letního počasí a v tradičním přátelském duchu. Opět se našlo několik oslavenců slavících kulaté životní jubileum, takže bylo co papat a samozřejmě i bumbat. Ale jelikož jsme vesměs rozumní a zodpovědní modeláři, tak vše proběhlo naprosto v pohodě a žádnou újmu neutrpěli ani modely, ani modeláři. Takže se těšíme na setkání opět za rok a do konce modelářské sezóny přejeme hodně úspěšných letů a přistání. Pár fotek je opět tady.

12.6.2021

Dnes se dostavil opravář a anemometr opět měří.

11.6.2021

Na letišti už 2 dny vůbec nefouká, neboť ve středu očesaly kroupy vrtulku anemometru. Musíme to opravit   ...

6.6.2021

Tak sezóna se zaplať Pánbůh pěkně rozjela - tak ať nám to vydrží a Letu zdar! 
Pár fotek nových (nebo opravených) strojů opět na Zonerámě.

12.4.2021

Tak letiště je uválcované - letos to bylo opět výživné. Teplota klesla z 12°C v 10 hodin na 2°C v 15 hodin, vítr foukal 15m/s, občas sprchlo. Ale je hotovo...

20.3.2021

Dneska v 10:37 začalo jaro! Za normálních okolností, bychom jej určitě v hojném počtu na našem letišti uvítali a zahájili tak další modelářskou sezónu. Za současné nepříznivé meteorologické a pandemické situace však ani nemělo cenu psát na zahájení sezóny pozvánku. Tak doufejme, že se vše v dobré obrátí a že si co nejdříve společně zalítáme a popovídáme. Už aby to bylo...

9.3.2021

Smutná zpráva.
Dostali jsme smutnou zprávu, že do modelářského nebe odešel kolega a kamarád Bohouš Kocek z Heřmanova Městce. Byl to prima chlap, budeme vzpomínat...

20.2.2021

Prosíme NEJEZDĚTE NYNÍ NA LETIŠTĚ! 
Je to hrozně podmáčené, cesta by se rozjezdila. Tak prosíme ještě chvilku vydržte, i když to už láká.

15.2.2021

Dneska jsme si konečně užili krásné zimní polétání. Teplota ve stínu -6°C, teplota na letišti 0°C, vítr 0m/s. Krásná zimní idylka - co víc si přát...

5.1.2021

Od 1.1.2021 platí pro modeláře nová legislativa. Něco málo pro ty, kteří to ještě nabsolvovali. (T.zn. nejsou členy SMČR, nebo se neregistrovali individuálně)
Registrovat se je možno tady: https://dron.caa.cz/
Podklady ke studiu jsou zejména tady:
Jak označují modely členové SMČR je tady:
Nečlenové, (nebo soukromě registrovaní) použijí pouze svoje přidělené číslo.
Jak to udělat prakticky je např. tady:

2.1.2021

Tentokrát bylo na Silvestra i Nový rok krásné modelářské počasí, o to větší byla škoda, že jsme se nemohli v hojném počtu sejít a společně si popřát zdraví a mnoho hezkých let i letů. Tak snad příště...
 
(Zprávy z letiště z roku 2020 byly přesunuty do Archívu.)